EcoTankin epätukkija ja tulostinhuijaukset - purnukka

purnukka

arkistojen dumppauspaikka.

EcoTankin epätukkija ja tulostinhuijaukset

Millaisen tulostimen hankkii nörtti, joka tiedostaa halpojen mustesuihkutulostimien olevan täyttä huijausta? No tankkitulostimen tietysti. Tässä postauksessa käydään läpi elämänsä päähän tulleen vanhan HP:n mustesuihkun sisälmyksiä, sekä uuden Epson EcoTankin sielunelämää ja ongelmia. Ja esitellään clogtank-skripti, joka automaattitulostaa kaikkia värejä joka kolmas päivä!

Neljän tonnin litrahinta

Olipa kerran HP DeskJet 3070A. Tämä sotaratsu on nähnyt ja kokenut kaiken: parikin muuttoa, aidot ja feikit mustekasetit, pulloista täytetyt kasetit, metritolkulla paperia ja toisinaan fyysistä kaltoinkohteluakin turhautuneisuuden äärellä.

Vanha veteraani, HP DeskJet 3070A, vuosimallia 2011
Vanha veteraani, HP DeskJet 3070A, vuosimallia 2011

Tämä masiina alkoi osoittamaan vanhuuden merkkejä jo vuosia sitten. Toisinaan se tulosti moitteetta ainakin mustavalkoista, ja paikoitellen jopa väriä. Huikea langaton yhteys takasi sen, että mobiilitulostamisen saattoi saada toimimaan jopa parin tunnin viiveellä.

Musteen riittoisuus takasi sen, että seitsemänkympin aidon mustepakkauksen ostettuasi sait varmasti tuhlattua ensin suurimman osan musteesta tulostuspään puhdistukseen, minkä jälkeen oli mahdollista tulostaa noin puolikkaan sivun kokoinen värikuva ennen kuin jokin musteista loppui.

Perkele.
Perkele.

HP:n alkuperäiset mustepatruunathan maksavat tähän masiinaan pääasiassa noin seitsemänkymppiä. Ja tämä hinta on normaalitilavuuksisille patruunoille, ei XL-versioille. Ja musteen riittämättömyyshän todetaan jo tuotetiedoissa: mustaa mustetta on patruunassa 6 ml, ja muita värejä 3 ml – nämähän tuhlaantuvat pitkään käyttämättä olleessa tulostimessa heti kättelyssä.

Siis jumalauta 4158,33 €/litra esimerkiksi mustalle musteelle (24,95 € per 6 millilitraa).

Neljä tonnia litralta.

Ja mitenköhän tämä sotaratsu on mustetta sitten saanut tuhlattua vuosikausien ajan?

Kadonneen musteen jäljillä. Ja löytyihän sitä.
Kadonneen musteen jäljillä. Ja löytyihän sitä.

Voisi siis sanoa, että tämän tulostimen hukkavärisieni on tullut täyteen jo noin 10 vuotta sitten, sillä kaikki tulostuspään puhdistukset ovat truutanneet mustetta laitteen kotelon pohjalle.

Sotaratsun pumppu.
Sotaratsun pumppu.

Hukkaan heitettyä mustetta on siis vähän kaikkialla. Ei ihme, että mustetahroja ilmestyi ajoittain tulosteisiinkin... Tulostuspään puhdistuksethan ylipäätään ovat melkoista musteen tuhlausta, ja tällaisessa tapauksessa suoranaista rahan hukkaanheittoa oli edes ostaa uusia musteita.

 

Mustesuihkutulostinkusetus ...ja uuden sellaisen hankkiminen

Mustesuihkutulostimien elinkaaren ja myyntitoiminnan voisi kiteyttää näin:

Mustesuihkutulostinkusetuksen ABC

  • Halvat tulostimet myydään tappiolla (jos edes ovat niin kalliita valmistaa) pienen mustetilkan kera.

  • Uusi tulostin toimii moitteetta hetken, kunnes joko muste loppuu käytön takia, tai käyttämättömyyden jälkeen tehtävän tulostuspään puhdistuksen takia.

  • Asiakas joutuu mustekusetuksen uhriksi jollain seuraavista tavoista:

    • Ostamalla aidot alkuperäiset musteet helevetin kalliilla hinnalla toistaakseen saman rumban uudestaan

    • Liittymällä musteen kuukausitilaukseen (HP: Haistakaa® Paska™), jolla saa luvan tulostaa tietyn määrän sivuja kuussa, ja saa ison lisälaskun tulostaessaan liikaa

    • Hankkimalla epäviralliset mustekasetit ja lukitsemalla tulostimensa feikkimusteidentunnistuksen laulaessa

No mutta ei hätää(kö) – nykyäänhän on olemassa myös tankkitulostimia! Saat jo ostovaiheessa todella suuret pullolliset mustetta, ja sehän sitten riittää vaikka miten pitkään! Epsonilla on EcoTank, HP:lla on SmartTank, ja Canonilla on MegaTank. Jokaiselle jotain.

HP Instant Ink – jotta et omistaisi tulostintasi. Paitsi että maksat mustetoimituksista, tulostimesi myös laskee printtaamasi sivumäärät ja tilaa mustetta piikkiisi automaattisesti, jos tulostat liikaa.
HP Instant Ink – jotta et omistaisi tulostintasi. Paitsi että maksat mustetoimituksista, tulostimesi myös laskee printtaamasi sivumäärät ja tilaa mustetta piikkiisi automaattisesti, jos tulostat liikaa.

Tankkitulostinkusetuksen ABC

  • Tulostin itsessään myydään vähän kalliimmalla, onhan se "parempi hankinta", vaikka valmistuskustannukset lienevät samat kuin perusprinttereissä

  • Tulostinta ei käytetä tarpeeksi usein (siis lähes joka päivä), jolloin tulostuspäät tai musteputket pääsevät kuivahtamaan ja syntyy valkoisia raitoja

  • Asiakas suorittaa tulostuspäiden puhdistuksia, mikä täyttää laitteen pienehköä (usein myös ei-vaihdettavaa) hukkavärisäiliötä (tai jos ei täytä, niin ainakin laitteen sisäinen laskuri pitää kirjaa milloin sen pitäisi olla "täynnä")

  • ...siis mustetta kuluu paljon, ja laitteen ohjelmoitu käyttöikä vähenee koko ajan!

 

Siis: Millainen tulostin olisi syytä hankkia ja mihin käyttötarkoitukseen? Nettifoorumeilla vastaus on yleensä aina sama: Osta käytetty mustavalkolaser, mieluusti merkiltään Brother. Ne ovat luotettavia ja pitkäikäisiä kavereita.

Tottahan se on: lasertulostimien värikasetit eivät kuivu ajan kanssa, tulostuspäät eivät mene niissä tukkoon, eikä niihin ole ohjelmoitu samanlaisia kusetustoimintoja kuin mustesuihkutulostimiin. Laserit ovat kuitenkin kohtalaisen kalliita – etenkin värilaserit – ja niiden kuva- ja grafiikkatulostuslaatu ei ole parhaimmistoa.

Jos on siis vähänkään tarvetta printtailla hienompia kuvia kiiltävälle paperille, tai printata tarroja, digitaalista taidetta, tai mitä ikinä, joutuu laadukkaaseen laserprintteriin hukkaamaan ison kasan rahaa.

 

Meidämme uusimme tulostimemmemme

Hankintaperusteet:

  • Riittävän halpa hinta
  • Väritulosteet
  • Ei missään tapauksessa patruunatulostin
  • Hyvä kuvatulostuksen laatu
  • Monitoimitoiminnot (käytännössä siis skannaus ja kopiointi)

Siis mustepatruunatulostimet poissuljettiin saman tien, koska rahat eivät riitä parempiin ja ei-kusetus-mustesuihkuihin. Laser olisi muuten erittäin hyvä, mutta kuvia on kiva tulostella erinäisiin käyttötarkoituksiin kotosallakin. Siis tankkitulostin se luultavasti olisi – ja niinhän se sitten olikin.

Saanen esitellä: Epson EcoTank ET-2870. Tämä masiina löytyi Verkkiksen alennuksesta kesällä noin parinsadan euron hintaan, ja loota kulkeutui kivasti bussikyydissä Ikea-kassissa kantaen kotiin.

Merkiksi valikoitui Epson, sillä HP tunnetaan melkoisena Haistakaa® Paska™ -yhtiönä kaikkien teknisten laitteiden osalta. Canonin mustepullojen saatavuuden puute taas pisti silmään: Epsonin pulloja on jopa pikku-Prismoissa, mutta Canonin vastaavia ei joka paikasta löydykään.

Uusi pieni järkäle koristamassa työpöydän päätyä
Uusi pieni järkäle koristamassa työpöydän päätyä

Tähänastisia kokemuksia tankkitulostamisesta

Hyvää:

  • Tulostuslaatu ja kuvanlaatu ovat todella hyvät tällaiselle ei-ammattilaistulostimelle! Kännykkäkamerallakin otetut kuvat tulevat kiiltävällä paperilla oikeuksiinsa, sävyt ovat hienot ja muistot tulevat albumikelpoisiksi hienosti.

  • Tulostusnopeus on asiakirjoilla ja normilaadulla muutenkin kohtalaisen hyvä. Pidempikin dokumentti tulostuu yllättävän nopeasti.

  • Tulostin on kohtalaisen pieniääninen, jos vertaa aiempaan HP:n sotaratsuun.

  • Mustetta kuluu yllättävän vähän! Tasot eivät ole vieläkään edes puolessavälissä, vaikka tällä on tulosteltu lokakuun alkuun mennessä varmaan yli sata erikokoista kuvaa, ja kymmenittäin täysvärisivuja, tekstiä ynnä muuta rändömiä.

  • Sisäänrakennettuja asetuksia on kohtalaisen hyvä valikoima! Kopioida pystyy monilla eri asetuksilla, ja mm. pienennyksen ja suurennuksen voi tehdä suoraan laitteelta itseltään.

  • Printtaus toimii kohtalaisen hyvin kaikilta kotiverkon laitteilta, myös Linuxilla ja erityisesti mobiililaitteilla. Epsonin oma mobiilisovellus on hieman karkea, mutta toimii kuitenkin luotettavasti mm. valokuvien asettelussa.

Huonoa:

  • Käyttöönottoa voisi verrata siihen, että yrittäisi työntää kaktusta per...äkamariin. Pikkunäytön aloitusopas on kankea, ja Epsonin sovelluksella langaton käyttöönottoprosessi ei toiminut ollenkaan.

  • Paperinsyötössä on ilmeisesti melkoiset teräaseet käytössä, koska kiiltävään paperiin tulee selkeät pistemäiset jäljet paperia vetävien rullien jäljiltä. Tämä ei sinänsä haittaa, mutta esimerkiksi kiiltäviä tarroja printatessa ne ovat esteettinen haitta.

  • Tulostuspäät kuivahtavat melko nopeasti. Siis oikeasti. Jos printteriä käyttää vain kerran viikossa, alkaa valkoisia raitoja ilmaantumaan. Tämä usein korjaantuu vasta 2-3 puhdistuksella, mikä puolestaan lyhentää koko laitteen elinikää.

  • Hukkavärisäiliötä ja tulostuspäitä ei niin helposti vaihdetakaan. Niiden nollaamiseen softasta tarvitsee ilmeisesti jonkin spesiaalimman softan tai avaimen, jollaisia erinäiset huijarit myyvät netin syövereissä.

Yleisesti ottaen tämä masiina on siis ollut positiivinen yllätys. Laitteen mukana tulevissa mustepulloissa on myös melkoisen runsaasti mustetta – ruhtinaalliset 65 millilitran pullot.

Tulostuspäätarkistuksesta näkee, milloin tulostuspäissä on häikkää. Joskus viivat ovat hieman pulleita, joskus joku viiva puuttuu...ja silloin ketuttaa.
Tulostuspäätarkistuksesta näkee, milloin tulostuspäissä on häikkää. Joskus viivat ovat hieman pulleita, joskus joku viiva puuttuu...ja silloin ketuttaa.
Tulostuslaatu on etenkin kuvissa miellyttänyt silmää. Halvemmallekin kuvapaperille saa luotua todella nättejä printtejä, jotka kelpaa laittaa albumiin!
Tulostuslaatu on etenkin kuvissa miellyttänyt silmää. Halvemmallekin kuvapaperille saa luotua todella nättejä printtejä, jotka kelpaa laittaa albumiin!
Valokuvia onkin tullut tulosteltua. Oho.
Valokuvia onkin tullut tulosteltua. Oho.
Paperinsyötön jättämät jäljet näkyvät valoa vasten hyvin, mutta eivät erotu ilman tarkempaa tutkimista.
Paperinsyötön jättämät jäljet näkyvät valoa vasten hyvin, mutta eivät erotu ilman tarkempaa tutkimista.

 

Miten estää tukkeumat?

Tähän on selvä vastaus: käyttämällä tulostinta riittävän usein. Tällöin muste ei pääse kuivahtamaan tulostuspäihin tukkien niitä.

Meillä tulostetaan jotain ihan oikeasti jopa 2-3 kertaa viikossa, oli se sitten tekstiä, valokuva, meemi tai soinnut johonkin biisiin. Kaikkia värejä ei kuitenkaan välttämättä tule tulostaneeksi joka viikko, mistä aiheutuu näitä viivakatkoksia ja tukkeumia.

EcoTank ei ollut ehtinyt olla meillä edes kuukautta, kun ensimmäiset valkoiset viivat ilmestyivät tulosteisiin. Silloin päätin, että printteriä on käytettävä usein, ja aloin säännöllisesti kopioimaan erään värikkään "testikuvion" jonka taiteilin omin pikku kätösin.

Testikuva, jota kopioin muutaman päivän välein pitääkseni kaikki värit ruodussa.
Testikuva, jota kopioin muutaman päivän välein pitääkseni kaikki värit ruodussa.

Tämä kuitenkin käy aika raskaaksi, ja ei sitä aina voi muistaa. Onneksi vaatehuoneessa elää, käy ja kukkuu kotipalvelin, jolle tämänkin jopin voi ulkoistaa.

Siispä clogtank.sh syntyi. Väänsin nopeasti Bash-skriptin, joka luo ImageMagickia apunaan käyttäen kuvakohinan ja tekstin avulla värikkään kuva-arkin, joka sitten printataan skriptille annetulla printterillä.

Clogtank-skriptin luoma taideteos
Clogtank-skriptin luoma taideteos

Useampi vastaava tulostettuna tosimaailmaan. Yksi näistä on jo Cronjobilla automaagisesti tulostettu.
Useampi vastaava tulostettuna tosimaailmaan. Yksi näistä on jo Cronjobilla automaagisesti tulostettu.

Kuvassa on siis suurennettuja väripikseleitä ja senhetkinen aikaleima useammilla eri väreillä kirjoitettuna. Tämän heitin siis kotiserverille Cronilla ajettavaksi joka kolmas päivä. Katsotaan, auttaisiko se pitämään viivat poissa!

Tuhlaan mielelläni hieman mustetta ja paperia, jos se pidentää printterin kokonaiselinikää ja vähentää siihen uppoavia kokonaiskustannuksia. Ja tosiasiassa, näillä mustemäärillä saa tulostaa aika monta epäkuivumisarkkia ennen kuin määrä näkyy musteen tuhlaamisena...

 

Aiheesta muualla

En suinkaan ole ainoa, joka tästä kiehuu ja kuohuu. Oheinen video on trendannut YouTubessa aiemmin tänä vuonna.

 

Kommentit

Ei vielä yhtään kommenttia!

Jätä kommentti

Kommentoidessasi ip-osoitteesi ja nimimerkkisi tallennetaan systeemiin.